Problem
- Min ovn på komfuret bager ikke jævnt, bager ujævnt, skævt eller uens
Gælder
- Fritstående komfur
Løsning
- Det er sjældent at man kan bruge alle de samme indstillinger i sin nye ovn, som man kunne i den gamle. Ofte skal man tilpasse enkelte indstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbe placering eller ovn funktion.
Årsagen til at indstillingerne kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnrummet størrelse og energiklasse.
Generelt holder ovnene bedre på varmen i dag i forhold til tidligere, hvorved der bør tilberedes på lavere temperatur i forhold til ældre ovne.
Se hvordan du selv kan teste ovnen nederst i denne vejledning - Skru ned for temperaturen på varmluft funktion og giv maden et par minutter mere. Jo højere temperatur du har valgt, jo mere uens vil ovnen bage/stege på varmluft. Ovntemperaturen på varmluft skal typisk være 20-40 grader lavere end i traditionen ovn med over-undervarme.
- Undgå at bagepapiret er for stort i din ovn da det kan forhindre luften i at luften fordeles ens i ovnrummet.
Dybe fade eller andre høje kanter kan skabe "læ" for den varme luft. Sørg for at der så meget luft omkring madvarerne, således at varmen i ovnen kan cirkulere så godt som muligt. - Undgå have for meget i ovnen ad gangen
Den ujævne bagning i ovnen kan skyldes, at du har for meget ovnen. Hvis du bruger en ovn uden varmluft, kan du kun have en plade inde i ovnen ad gangen. Har du to plader i brug, vil den øverste plade ikke få den nødvendige varme i bunden, da den nederste plade blokerer. Ligeledes vil den nederste plade ikke få nok varme i toppen, da den øverste plade blokerer. Derfor skal du kun bruge en plade, hvis du almindelig over - under varme. Hvis du bruger varmluft-funktion, kan du sagtens anvende to plader, da blæseren sørger for at fordele den varme, der er i ovnen.
- Undersøg om dørpakningen er hel og er tæt hele vejen rundt på ovnlågen. Hvis pakningen ikke er hel eller er blevet hård med tiden, skal den udskiftes. En utæt lågepakning kan skabe uens varmecirkulation i ovnen.
Du kan finde en ny dørpakning til ovn i webbutikken her - Man vil ofte opnå det bedste resultat ved, at forvarme ovnen inden bagværket stilles ind. Kun hvis man bruger en af vore kombi/ damp ovne på brødprogram, skal brødet sættes ind, uden forvarmning af ovnen. Endvidere er der også enkelte tips til fremstillingen af dejen, som kan forbedre det færdige bage resultat markant.
Find her tips og løsninger:
Hvis man oplever at skorpen på brøddet bliver for hård, kan det skyldes en af følgende årsager.
- For fast dej.
- For høj ovntemperatur.
- For tørt i ovnen.
- Ved bagning af boller / småt gærbrød er det vigtigt at bagepapiret ikke rager op over bagepladen, dette vil kunne give et forkert flow I varmluften og derved en skæv varmefordeling.
Forkert:
Ved bagning på varmluft er det vigtigt, at bagværket står på lige rækker, så den varme luft kan passere frit imellem det. På denne måde bliver alt på pladen udsat for samme mængde varme.
Forkert:
Eksempel på boller der er bagt på ribbe 1 & 4 på 200C på varmluft i 12 minutter. Billedet viser plade 1 ud af 2.
Som man kan se i dette eksempel har temperaturen været for høj hvilket giver et ujævnt resultat. Her kan man forbedre resultatet ved at sænke temperaturen til 150-170C og forlænge tilberednings tiden tilsvarende, så vil resultatet blive ensartet.
Forkert:
Eksempel på boller der er bagt på ribbe 3 på 200C og på over/ under varme i 12 minutter.
Rigtig og ens bagt, med optimale indstillinger og bagetid:
Udfør denne test før du eventuelt bestiller et servicebesøg:
- Forvarm ovnen til 200°C med over- og undervarme.
- Læg 9 eller 12 skiver toastbrød på ovnristen.
- Fordel dem så jævnt som muligt. Kanter må ikke stikke op
- Stil risten midt i ovnen.
- Tag risten ud, når brødet har fået en flot farve.
- Hvis resultatet er ens, se billeder til sammenligning, er der er ikke nogen fejl på ovnen.
Tip
Proplader
Til de fleste modeller ovne vil det være muligt at bestille en pro- bageplade som vil give bedre luftcirkulation rundt om bagværket pga. den perforerede overflade.
En Pro-bageplade kan forbedre bageresultatet.
Proplade: