Problem
- Min ovn varmer ikke ens i begge sider
- Dårligt bageresultat i min ovn
- Min ovn bager / steger uens
- Brød, boller og bløde kager bliver flade
- Brød, boller og bløde kager bliver tørre
- Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft
- Boller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft
- Bagværket / maden bliver for lyst
- Bagværket / maden er mørk i bunden og lys foroven
Gælder
- Integreret/indbygningsovn
- Fritstående komfur
Løsning
- Det er sjældent at man kan bruge alle de samme indstillinger i sin nye ovn, som man kunne i den gamle. Ofte skal man tilpasse enkelte indstillinger i forhold til den gamle, f.eks. temperatur, ribbe placering eller ovn funktion.
Årsagen til at indstillingerne kan variere fra ovn til ovn er bl.a. ovnrummet størrelse og energiklasse.
Generelt holder ovnene bedre på varmen i dag i forhold til tidligere, hvorved der bør tilberedes på lavere temperatur i forhold til ældre ovne. - Skru ned for temperaturen på varmluft funktion og giv maden et par minutter mere. Jo højere temperatur du har valgt, jo mere uens vil ovnen bage/stege på varmluft. Ovntemperaturen på varmluft skal typisk være 20-40 grader lavere end i traditionen ovn med over-undervarme.
- Undgå at bagepapiret er for stort i din ovn da det kan forhindre luften i at luften fordeles ens i ovnrummet.
Dybe fade eller andre høje kanter kan skabe "læ" for den varme luft. Sørg for at der så meget luft omkring madvarerne, således at varmen i ovnen kan cirkulere så godt som muligt. - Undgå have for meget i ovnen ad gangen
Den ujævne bagning i ovnen kan skyldes, at du har for meget ovnen. Hvis du bruger en ovn uden varmluft, kan du kun have en plade inde i ovnen ad gangen. Har du to plader i brug, vil den øverste plade ikke få den nødvendige varme i bunden, da den nederste plade blokerer. Ligeledes vil den nederste plade ikke få nok varme i toppen, da den øverste plade blokerer. Derfor skal du kun bruge en plade, hvis du almindelig over - under varme. Hvis du bruger varmluft-funktion, kan du sagtens anvende to plader, da blæseren sørger for at fordele den varme, der er i ovnen.
- Undersøg om dørpakningen er hel og er tæt hele vejen rundt på ovnlågen. Hvis pakningen ikke er hel eller er blevet hård med tiden, skal den udskiftes. En utæt lågepakning kan skabe uens varmecirkulation i ovnen.
Du kan finde en ny dørpakning til ovn i webbutikken her - Man vil ofte opnå det bedste resultat ved, at forvarme ovnen inden bagværket stilles ind. Kun hvis man bruger en af vore kombi/ damp ovne på brødprogram, skal brødet sættes ind, uden forvarmning af ovnen. Endvidere er der også enkelte tips til fremstillingen af dejen, som kan forbedre det færdige bage resultat markant.
Find her tips og løsninger:
Hvis man oplever at skorpen på brøddet bliver for hård, kan det skyldes en af følgende årsager.
- Brød, boller og bløde kager bliver flade
For lav temperatur
Bagværket hæver og synker derefter sammen
Hæv temperaturenFor lidt hævemiddel
Der er brugt for lidt gær eller bagepulver
Brug mere gær eller bagepulver næste gangVarm væske
Fedtstoffet eller væske-blandingen har været for varm
Temperaturen skal være 37°C for frisk gær og 45-50°C for tørgærLang hævetid
Dejen har hævet for længe. For lang hævetid giver fladt brød
Lad dejen hæve i kortere tid Brød, boller og bløde kager bliver tørre
For lav temperatur
Bagværket har stået for længe i ovnen for at blive færdigt
Hæv temperaturenFor lidt væske eller for meget mel
Mel suger forskelligt. Der kan være forskel på de enkelte mærker og der kan være forskel på om melet er nyt eller gammelt. Melmængden kan variere fra bagning til bagning
Tilsæt ikke alt melet på én gang. Hold 1/3 tilbage og ælt dejen godt. Tilsæt kun mere mel, hvis dejen kan optage det.Bagværk / madret bliver for mørk eller for ujævn ved tilberedning med varmluft
Maden er placeret forkert
Hvis bagværket / maden er placeret tilfældigt imellem hinanden på bagepladen, vil det bevirke at luften ikke kan cirkulere korrekt i ovnrummet
Placér boller o.lign. i lige rækker. Aflange ting som flûtes,kagestænger og sandkage skal placeres med enderne mod bagvæg og ovnlågeBagepladerne er placeret forkert
Ved tilberedning på to plader samtidig i ovnen, har pladerne stået på de forkerte ribber. Luften kan ikke cirkulere frit i ovnrummet
Se de anbefalede ribbeplaceringer i brugsanvisningen til ovnen her.Forkert temperatur
Ved varmluft skal temperaturen sænkes 15-20% i forhold til tilberedning med over-undervarme
Sænk temperaturen. Ved tilberedning med varmluft skal temperaturen meget sjældent over 175°C
Ved tilberedning med varmluft bliver resultatet generelt mere uens end ved tilberedning med over-undervarme. Varmluft er mindre velegnet til bagning af ting med højt sukkerindhold. Således bliver småkager pænest, når de bliver bagt med over-undervarmeBoller og kager af gærdej bliver skæve, når de bliver bagt med varmluft
For kort hævetid
Hvis bagværket stadig hæver, når det kommer ind i ovnen, vil den cirkulerende luft blæse det skævt.
Lad dejen hæve i længere tid. Hævetiden skal som regel være lidt længere, når der skal bages med varmluft. Dejen er færdighævet, når den efter et let tryk med en finger, ”hæver” sig op med det samme.Bagværket / maden bliver for lyst
For lav temperatur
Maden er tilberedt inden den har fået farve
Hæv temperaturenForkert placering af form eller skål
En lys metalform eller skåle af glas og porcelæn er placeret på risten
Placér lyse metalforme og skåle af glas og porcelæn på bagepladeBagværket / maden er mørk i bunden og lys foroven
For lav placering
Maden har fået for lidt overvarme
Placér bagepladen en ribbe højere oppe i ovnenForkert placering af mørk metalform
Hvis en mørk metalform bliver placeret på en bageplade kan det give for meget undervarme, maden bliver for mørk i bunden.
Placér en mørk metalform på ristenSe også Professionel bageplade - vejen til sprød bagværk med luftig krumme
- Udfør denne test før du eventuelt bestiller et servicebesøg:
- Forvarm ovnen til 200°C med over- og undervarme.
- Læg 9 eller 12 skiver toastbrød på ovnristen.
- Fordel dem så jævnt som muligt. Kanter må ikke stikke op
- Stil risten midt i ovnen.
- Tag risten ud, når brødet har fået en flot farve.
- Hvis resultatet er ens,(se billeder), er der er ikke nogen fejl på ovnen.
Tip