Vasketøj krymper eller er ikke rent efter vask i vaskemaskine

Senest opdateret 23-12-2022 09:16

Problem

  • Tøj er krympet efter vask i vaskemaske
  • Mit tøj er ikke rent efter vask i vaskemaskinen

Gælder

  • Vaskemaskiner

Løsning

MY AEG og MY Electrolux App

Du kan nemt få hjælp og vejledning til tøjvask når det passer dig ved, at hente vores nye My AEG eller My Electrolux App. Appen kan hentes i App Store eller Google Play.

Hvorfor virker mit tøj fedtet efter vask?

Der er brugt for meget skyllemiddel til vasken, og der ophobes dermed for store mængder aktivstoffer i tøjet, så det får et fedtet greb, samtidig med at den vandsugende evne nedsættes.

Hvad skyldes pletter på tøjet?

Hvis der er hvide pletter på tøjet, kan dette skyldes, at der vaskes med et zeolitholdigt vaskemiddel. Zeolit kan nemlig ikke opløses i vand. Derfor kan det være zeolitten - og ikke sæben, der kan ses på tøjet. Prøv at skifte til et ikke- zeolitholdigt vaskemiddel.

Skjolder og pletter på tøjet kan skyldes overdosering af skyllemidlet. Desuden kan der komme små tyggegummiagtige brune klumper på tøjet, hvis vaskemidlet og skyllemidlet kommer i kontakt med hinanden. Disse pletter og klumper fra skyllemidlet kan oftest fjernes ved at vaske tøjet ved en temperatur, der er ca. 20º højere end den temperatur, man normalt vasker ved.

Vaskelus er små grålige, fedtede klumper der opstår, når der har været meget fedtstof i tøjet, og der ikke er brugt ekstra vaskemiddel. Det ses især på tøj med salve og/eller creme samt på helt nyt tøj, der kan indeholde lidt olie. Sæbelusene kan fjernes ved at vaske med lidt mere sæbe end normalt.

Hvorfor bliver mit tøj ikke ordentligt rent?

Der kan være for meget skum i maskinen under klarvasken. Dette kan skyldes, at man har overdoseret sin sæbe, og/eller at man bruger en forkert sæbe sammen med f.eks. blødt vand. Hvis der er meget sæbeskum i maskinen under vasken, vil tøjet nærmest svæve rundt i maskinen og ikke få den nødvendige mekaniske bearbejdning og dermed ikke blive ordentligt rent.

Hvordan bevarer jeg tøjets blødhed?

Tøjet kan blive meget hårdt, hvis det vaskes i vand, der er meget hårdt, eller hvis man bruger en dårlig eller for lidt sæbe.

Hvis tøjet bliver tørret på en snor og/eller tørring i lukket rum, vil tøjet ofte blive stift. Dette kan dog afhjælpes ved at tilsætte skyllemiddel i det sidste hold skyllevand eller ved at trække tøjet, når det tages ned af snoren. Ved trækning brydes nemlig stivheden i tøjet.

Hvorfor lugter tøjet efter vask?

Lugtgener kan skyldes for lav temperatur under vaskeprocessen. Foretag en kogevask en gang imellem for at uskadeliggøre svampe og bakterier i maskinen.

Hvordan opnår jeg et godt skylleresultat?

Smuds og snavs i vasketøj er mange ting, og derfor er vaskemidlet også sammensat af mange forskellige ingredienser med hver deres opgave. Det er nemlig ikke kun et spørgsmål om vaskemaskinen, vandets hårdhed og vandtemperaturen, men også sammensætningen af vaskemidlet, der er afgørende for vaskeresultatet.

Dårligt skylleresultat kan skyldes et for lavt vandtryk, forkert dosering af vaskemiddel, især ved brug af blødt vand, eller at tøjet vaskes på et forkert program.

                                                                   

Vask og pleje

Hvis du vasker og plejer dit tøj korrekt, ser det ikke blot pænere ud. Det holder også længere. I vaskemærket, der sidder i tøjet, finder du informationer om, hvordan du skal vaske, tørre og stryge dit tøj. Her finder du et par yderligere råd til, hvordan du passer og plejer forskellige kvaliteter og forskelligt tøj bedst.

Sådan holder du dit tøj pænt

Skjorter

Vask din skjorte efter vaskeanvisningerne. For at beskytte din skjorte mest muligt, skal du vaske den med vrangsiden udad eller evt. putte den i et pudebetræk inden vask.

Når skjorten skal stryges, opnår du det bedste resultat ved at stryge den, imens den stadig er fugtig. Er skjorten helt tør, så brug en vandforstøver eller et godt dampstrygejern. Start med at stryge ærmerne indefra og ud og derefter kanterne. Herefter stryger du skjortens rygstykke – vær opmærksom på folden i ryggen. Næste step er skjorteflippens (kravens) yderside, som skal stryges fra spidserne og ind. Derefter stryger du flippens inderside. Sidste step er skjortebrystet. Læg først den ene halvdel med ydersiden opad og stryg den glat. Tag herefter den anden side af skjortebrystet.

Dunjakker

Dunjakker og -veste kan som regel vaskes ved 40° eller 60° - og gerne på skåneprogram. Det kan være en fordel at bruge en stor maskine med plads til 7-9 kilo tøj, da der skal være god plads i maskinen. Brug et vaskemiddel beregnet til dun og brug ikke skyllemiddel, da dunene så vil klaske sammen. Tør tøjet i en tørretumbler, gerne sammen med tennisbolde for at opnå en jævn fordeling af dunene. Alternativt kan du tage tøjet ud hvert kvarter og ryste dunene godt. Det er vigtigt, at dunene er helt tørre og luftige, så de ikke mugner.

Hvis vaskemaskinen har et specielt program til dunjakker kan du med stor fordel anvende dette.

Tøj med tryk og print

Hvis du vasker dit tøj med tryk med vrangen udad, holder trykket i længere tid. Derudover skåner du trykket ved ikke at lade tøjet ligge sammenkrøllet, når det er tørt. Hvis du vil stryge trykket, bør du placere et klæde, fx et viskestykke, mellem tryk og strygejern og kun stryge på vrangen.

Håndvask af tøj

Nye vaskemaskiner kan være Woolmark certificeret. Det betyder at maskinen er godkendt til vask af ubehandlet uld og silke, som normalt skal vaskes i hånden. Er din vaskemaskine ikke Woolmark certificeret er fremgangsmåden:

  • Vælg et vaskemiddel, der passer til tøjets materiale og følg nøje vejledningen på pakken.

  • Opløs vaskepulveret i ca. 30° fingervarmt vand. Det skal være helt opløst før tøjet lægges i.

  • Læg tøjet forsigtigt i vandet og sørg for, at det er dækket det helt til.

  • Rør tøjet forsigtigt rundt i vandet – gnid det ikke!

  • Skyl tøjet i rent vand i samme temperatur som vaskevandet.

  • Tag tøjet op af vandet og læg det på et rent, tørt håndklæde til tørring ved stuetemperatur. OBS: Sarte stoffer som uld og silke må ikke ligge i blød i længere tid.

Sådan vaskes uld

Se

Information om stofkvaliteter og materialer

Nedenfor er de mest almindelige stofkvaliteter beskrevet og det anbefales, at du altid følger vaskeanvisningerne i tøjet.

Bomuld

Bomuld er rart at have på, blødt og nemt at vaske. Hvid bomuld kan kogevaskes, men ved farvet bomuld bør du følge vaskeanvisningerne. Fx må kulørte bukser og bluser ofte kun vaskes på 30-40° for at bevare farven. Bomuld krymper normalt 3-5 %. Den totale krympning er ens efter ca. 5 vaske, uanset om temperaturen i vasken er høj eller lav. Bomuld tåler normal centrifugering, strygefrit bomuld centrifugeres skånsomt for at undgå krøl. Meget bomuld kan tørres i tørretumbler men vær opmærksom på, at tøjet kan krybe en størrelse.

Akryl

Akryl er et syntetisk materiale, som mest af alt ligner uld. Derfor bruges akryl ofte alene eller blandet med uld til fx sweatre eller striktrøjer. Akryl er varmefølsomt og kan miste faconen, hvis du vasker ved for høje temperaturer. Normalt kan akryl vaskes ved 40°, men af hensyn til tøjets pasform anbefaler vi dog kun 30°. Tør aldrig tøj lavet af akryl i tørretumbleren.

Viskose

Viskose er et naturmateriale, som - ligesom bomuld - er blødt og behageligt at have på. I våd tilstand krymper viskose en smule, men du kan få tøjets oprindelige form tilbage ved at dampstryge det. Normalt kan viskose vaskes på 60°, men hvis viskose-tøjet er farvet, tåler det ligesom bomuld kun vask ved 40°

Uld

Oftest kan det være tilstrækkeligt blot at lufte dit tøj af uld. Trænger det til vask, så brug et uld- eller håndvaskeprogram eller vask det i hånden. Det er vigtigt, at du bruger et uldvaskemiddel. Uld tåler en skånsom centrifugering, men bør ikke tørres i tumbler, med mindre din tørretumbler er Wollmark ceritficeret og har et specielt program til tørring af uld. Tøj af uld holder formen bedst, hvis du tørrer det liggende på et håndklæde.

Silke

Silke er sart og skal behandles med forsigtighed. Det skal håndvaskes eller vaskes med et skånsomt vaskemiddel og et dertil egnet vaskeprogram. Ofte er vaskemaskinens uldprogram godt til vask af silke. Du skal kun tørretumble silke, hvis din tørretumbler har et særligt program til tørring af silke. Silke tørres normalt ved at hænge det på bøjle i våd tilstand. Stryg altid silketøjet på vrangen. I få tilfælde skal silketøj sendes til rens.

Denim

Denim – eller cowboystof – er kraftigt stof af enten bomuld eller bomuld og polyester og vaskes typisk på 40°. Du bør altid vaske og stryge jeans med vrangen ud af for at bevare farven og undgå hvide slidstreger. Hvis din vaskemaskine har et specielt program til Denim/Jeans kan du med fordel anvende dette. Du kan med fordel lægge dine jeans i blød i 5 liter vand tilsat 4 spiseskefulde eddike i omkring en halv time, inden du vasker dem efter anvisningerne. Eddiken hjælper med at holde på farven i stoffet. Tag hurtigst muligt jeansene ud af vaskemaskinen, når de er færdigvaskede – så undgår du folder.

Polyester

Polyester er et syntetisk materiale, som bruges i alle former for beklædning. Det er ofte blandet med enten bomuld eller viskose. Polyester er nem at pleje og kryber ikke i vask. Polyester kan vaskes ved 40°, 60° eller 95°, dog afhængig af farven og typen af tøj.

Læder

Er der kommet pletter på dit lædertøj, skal du indlevere det til en læderspecialist. Du kan dog med fordel hænge det til luftning.

Hvad betyder vaskesymbolerne

Forskellige symboler på indersiden af tøjet forklarer, hvordan tøjet skal vaskes/plejes optimalt.


Tip

  • Se også det store udvalg af originalt tilbehør, reservedele samt rengørings- og plejeprodukter der overholder vores høje kvalitetsstandard og til den rigtige pris i webbutikken
Reservedele og tilbehør
Reservedele og tilbehør

Find originale reservedele til dine produkter i vores webshop og få dem leveret til døren.